Säännöt

PÄÄKAUPUNKISEUDUN POHOJALAASET RY

1.  Yhdistyksen nimi ja kotipaikka

Yhdistyksen nimi on Pääkaupunkiseudun Pohojalaaset ry ja sen kotipaikka on Helsinki.

2.  Tarkoitus ja toiminnan laatu

Yhdistyksen tarkoituksena on

  1. edistää ajassa elävän pohjalaisuuden tunnettuutta pääkaupunkiseudulla
  2. toimia pohjalaislähtöisten ihmisten kohtaamispaikkana ja
  3. vaalia pohjalaisia perinteitä.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys

  1. järjestää kiinnostavia tapahtumia
  2. pitää yhteyksiä pohjalaismaakuntien toimijoihin ja
  3. toteuttaa vuorovaikutteista viestintää suomeksi ja ruotsiksi.

3.  Jäsenet

Yhdistyksen varsinaisiksi jäseniksi voivat liittyä 15 vuotta täyttäneet henkilöt ja yhteisöjäseniksi oikeuskelpoiset yhteisöt, jotka sitoutuvat noudattamaan yhdistyksen sääntöjä. Jäsenet hyväksyy hakemuksesta yhdistyksen hallitus.

Ne jäsenet, jotka yhdistyksen aiempien sääntöjen perusteella on merkitty jäsenrekisterissä 1.1.2017 ainaisjäseniksi tai kunniajäseniksi, säilyttävät oikeutensa.

4.  Liittymis- ja jäsenmaksu

Jäseniltä perittävän vuotuisen liittymis- ja jäsenmaksun suuruudesta päättää vuosikokous. Yhteisöjäsenet maksavat vähintään nelinkertaista (4) varsinaisen jäsenen jäsenmaksua.

Yhdistyksen jäsen voidaan erottaa, jos hän rikkoo yhdistyksen toiminnassa räikeästi hyviä tapoja tai lakia, vaikeuttaa tahallisesti yhdistyksen toimintaa tai jättää muistutuksen jälkeenkin jäsenvelvoitteensa hoitamatta.

Jäsenillä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle taikka ilmoittamalla eroamisesta yhdistyksen kokouksessa pöytäkirjaan merkittäväksi.

5.  Hallitus

Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu vuosikokouksessa kaksivuotiskaudeksi (2) valitut puheenjohtaja ja 6 tai 8 muuta varsinaista jäsentä, joista puolet on vuosittain erovuorossa. Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan sekä ottaa keskuudestaan tai ulkopuoleltaan sihteerin, rahastonhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt. Puheenjohtajaksi ja

hallituksen jäseneksi voi tulla valituksi korkeintaan kolmelle (3) peräkkäiselle kaudelle, siis kuudeksi (6) vuodeksi peräkkäin.

Ensimmäisessä vuosikokouksessa hallituksen jäsenten kaksi- ja yksivuotiskaudet hallituksessa ratkaistaan arvalla.

Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii.

Hallitus voi asettaa avukseen erilliskysymyksiä varten tarvittavan määrän toimikuntia tai kutsua asiantuntijoita.

Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaan lukien on läsnä. Äänestykset ratkaistaan ehdottomalla ääntenenemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.

6.  Yhdistyksen nimen kirjoittaminen

Yhdistyksen nimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri tai rahastonhoitaja, kukin yksin tai tarvittaessa kaksi edellä mainituista yhdessä.

7.  Tilikausi

Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi, mikä alkaa 1.1.

8.  Yhdistyksen kokoukset

Yhdistyksen kokoukseen voidaan osallistua hallituksen tai yhdistyksen kokouksen niin päättäessä myös postitse taikka tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla kokouksen aikana tai ennen kokousta. Yhdistyksen vuosikokous pidetään vuosittain hallituksen määräämänä päivänä

tammi-toukokuussa. Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella jäsenellä yksi ääni. Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee, ellei säännöissä ole toisin määrätty, se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.

9.  Yhdistyksen kokousten koollekutsuminen

Hallituksen on kutsuttava yhdistyksen kokoukset koolle vähintään seitsemän (7) vuorokautta ennen kokousta jäsenille postitetuilla kirjeillä tai sähköpostitse.

Yhdistyksen ylimääräinen kokous on pidettävä, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai hallitus katsoo siihen olevan aihetta taikka vähintään yksi kymmenesosa yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä ilmoittamansa asian käsittelyä varten vaatii.

10.  Vuosikokous

Yhdistyksen vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

  1. kokouksen avaus
  2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
  3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
  4. hyväksytään kokouksen työjärjestys
  5. esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnantarkastajien lausunto
  6. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
  7. vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä ja jäsenmaksun suuruus
  8. valitaan hallituksen puheenjohtaja joka toinen vuosi
  9. päätetään hallituksen jäsenten lukumäärä
  10. valitaan hallituksen jäsenet erovuoroisten tilalle
  11. valitaan yksi tai kaksi toiminnantarkastajaa ja varatoiminnantarkastajaa
  12. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.

Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen vuosikokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle viimeistään neljätoista (14) vuorokautta ennen vuosikokousta.

11.  Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen

Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta.

Yhdistyksen purkautuessa käytetään yhdistyksen varat yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen purkamisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla.

Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi käytetään sen varat samaan tarkoitukseen.