Aiesopimus

7.10.2024

Helsingin Eteläpohjalaiset ry:n ja Pohojalaasten Lupi ry:n hallitusten sekä Pääkaupunkiseudun Alavus-Töysä -yhdistyksen johtokunnan yhdessä laatima aiesopimus.

1. Perustelut

Helsingin Eteläpohjalaiset ry, Pohojalaasten Lupi ry ja Pääkaupunkiseudun Töysä-Alavus -yhdistys muodostavat uuden pohjalaisyhteisön, jonka nimeksi tulee Pääkaupunkiseudun Pohjalaiset ry (myöh. Yhdistys).

Pääkaupunkiseudun Pohjalaiset ry:n perustamisen taustalla on tarve yhdistää voimavarat toiminnan monipuolistamiseksi. Yhdistykset suuntaavat katseen tulevaisuuteen, jotta pohjalaisuuteen keskittyvä toiminta jatkuu tulevinakin vuosikymmeninä.

2. Yhdistymisen malli

Uusi yhdistys perustetaan teknisesti muuttamalla Helsingin Eteläpohjalaiset ry:n säännöt ja nimi. Tällä vältetään varojen siirtyminen ulkopuolisille, sillä jos Helsingin Eteläpohjalaiset lakkautettaisiin, varat siirtyisivät sääntöjen mukaan Etelä-Pohjanmaan museolla.Pohojalaasten Lupi ry ja Pääkaupunkiseudun Alavus-Töysä -yhdistys lakkauttavat toimintansa.

3. Yhdistyksen toiminnan periaatteet

Pääkaupunkiseudun Pohjalaiset ry:n säännöt ovat aiesopimuksen liitteenä. Yhdistyksen ensimmäiseen hallitukseen sovitaan valittavaksi 8 jäsentä, joista 4 Helsingin Eteläpohjalaiset ry:stä, 3 Pohojalaasten Lupi ry:stä ja 1 Alavus-Töysä -yhdistyksestä. Hallituksen kokouksiin kutsuttavia tahoja voivat olla Eteläpohjalaisen Osakunnan (EPO), Vasa Nationin ja Eteläpohjalaiset seniorit ry:n edustajat ja muut asiantuntijat.

Yhdistyksen pääkieli on suomi. Yhdistys viestii myös ruotsiksi ja edistää kaksikielisyyttä.

Sääntöjen tarkoitus ja toimintapykälän toteuttamiseksi yhdistys järjestää ison tapahtuman kerran vuodessa, teematilaisuuksia, syntymäkunta-aiheisia tapaamisia, vierailuja ja retkiä sekä kulttuuri- ja urheilutapahtumia.

Yhdistys pyrkii myötävaikuttamaan Pohjanmaan kehitykseen ja edistämään sen elinvoimaisuutta pitämällä yhteyksiä maakunnan liittoihin, kuntiin ja kaupunkeihin, elinkeinoelämään, kulttuuri- ja urheiluväkeen, sekä alueen kansanedustajiin ja mediaan.

Vuorovaikutteista viestintää yhdistys toteuttaa ensi sijassa verkkopalvelussa, sosiaalisessa mediassa ja sähköisillä jäsentiedotteilla sekä painetulla viestinnällä. Hallitus päättää vuoden 2025 aikana, millä tavalla Plari-lehden julkaisemista jatketaan. Suullinen viestintä on tärkeää, samoin kuin aktiiviset yhteydet mediaan.

Perustetaan työryhmä, joka linjaa Yhdistyksen viestintää. Määriteltäviä asioita ovat ainakin 1) Yhdistyksen tunnus, 2) verkkopalvelun sisältö, ilme ja tekninen alusta, 3) sosiaalisen median profiilit, 4) Plarin toimituspolitiikka sekä taitto, painatus ja jakelu. Ensisijaista on saada aikaan tunnus ja Facebook-profiili. Mahdollista on, että yhdistyksen toiminnan käynnistämisvaiheessa joudutaan vielä käyttämään yhdistyvien tahojen viestintäkanavia, koska esim. sähköpostiosoitteistoja ei voi siirtää toiselle.

Perustetaan talousryhmä, joka 1) kartoittaa yhdistysten taloustilanteen, 2) tekee esityksen talousarvioksi 2025, 3) jäsenrekisterijärjestelmä, 4) linjaa siirtymä- ja käynnistysvaiheen talousasioiden hoidon, 5) määrittää taloudenhoidon vastuut ja tekniset välineet, sekä 6) suunnittelee varojen siirrot ja lakkautettavien yhdistysten toiminnan lopettamiset.

Valittu hallitus päättää toiminnasta vuodelle 2025. Jotta yhdistyksen toiminnan käynnistys olisi jouhevaa, keväällä 2025 järjestetään: tammisunnuntain kirkkopyhä 26.1.2025 klo 14, Yhdistyksen komia käynnistystilaisuus maaliskuussa, eduskuntavierailu keväällä ja muuta yhteenkuuluvuutta lisäävää kaikenikäisille suunnattua monipuolista toimintaa.

Varmistaakseen Yhdistyksen menestyksen, Yhdistyksestä, sen jäsenyydestä ja tapahtumista tulee tiedottaa aktiivisesti ja monikanavaisesti.

4. Purkautuvien yhdistysten omaisuus

Toiminnan lakkauttamisesta, varojen siirrossa yms. edetään talousryhmän valmisteleminen ja yhdessä hyväksyttyjen toimien mukaisesti. Purkautuvat yhdistykset ovat velvollisia vastaamaan veloistaan ja muista sitoumuksistaan 30.4.2025 asti.

5. Jäsenyyksien käsittely

Yhdistyksen jäsenyyteen liittyvät asiat määritellään säännöissä. Yhdistyksen jäsenmaksu on 30 euroa vuonna 2025. Aiemmin ainais- tai kunniajäsenyyden saaneet ovat ainais- ja kunniajäseniä myös tässä uudessa yhdistyksessä. Tapahtumiin voivat osallistua vain yhdistyksen jäsenmaksun tai tilaisuuden pääsymaksun maksaneet. Purkautuvien yhdistysten jäseniä kannustetaan liittymään uuden yhdistyksen jäseniksi sääntöjen mukaan.

6. Yhdistymisprosessin aikataulu ja toimenpiteet

Helsingin Eteläpohjalaiset ry, Pohojalaasten Lupi ry ja Pääkaupunkiseudun Töysä-Alavus -yhdistys käsittelevät Pääkaupunkiseudun Pohjalaiset ry:n säännöt ja aiesopimuksen kokouksissaan 15.11.2024 mennessä.

7. Toimenpiteet, jos aiesopimusta ei hyväksytä

Helsingin Eteläpohjalaiset ry tekee sääntömuutokset ja nimenmuutoksen. Jos yhdistykset päättävät hylätä aiesopimuksen, jo tehdyt sopimukset purkautuvat ja yhdistysten toiminta jatkuu ennallaan.

Helsingissä 29.10.2024

puheenjohtaja
Juha Rintamäki
Helsingin Eteläpohjalaiset ry

puheenjohtaja
Ossi Aura
Pohojalaasten lupi ry

puheenjohtaja
Anne Juppo
Pääkaupunkiseudun Alavus-Töysä yhdistys